
ଯୋଧପୁର, 1 ନଭେମ୍ବର (ହି.ସ.)- ୟୁନେସ୍କୋ ନିଜର “କ୍ରିଏଟିଭ ସିଟିଜ୍
ନେଟୱର୍କ 2025” ତାଲିକାରେ ଲକ୍ଷ୍ନୌର
ପାକକଳାକୁ ଗ୍ୟାସ୍ଟ୍ରୋନୋମି ଶ୍ରେଣୀରେ ସମ୍ମିଳିତ କରିଛି। ଏହା ସହିତ ଲକ୍ଷ୍ନୌର ଖାଦ୍ୟ ପଦ୍ଧତି
ଏବେ ବିଶ୍ୱ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମାନଚିତ୍ରରେ ନିଜ ସ୍ଥାନ ସ୍ଥାପିତ କରିବ। ଖାଦ୍ୟ ଆଧାରିତ
ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବଢ଼ିବ, ଯାହା ଫଳରେ ସହରର ଅର୍ଥନୀତି
ଓ ଜିଡିପିଉପରେ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ
ପଡ଼ିବ। ଲକ୍ଷ୍ନୌର ଖାଦ୍ୟ, ଏହାର ପାରମ୍ପରିକ ପାକକଳା,
ସ୍ଥାନୀୟ ମସଲା ଓ ଉପାଦାନମାନଙ୍କର ବିଶେଷ ବ୍ୟବହାର ତାହାକୁ ଜାତିୟ ଓ
ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ପରିଚୟ ଦେଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଂସ୍କୃତି ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମନ୍ତ୍ରୀ
ଗଜେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଶେଖାୱତ ଶନିବାର ଯୋଧପୁରରେ ସାମ୍ବାଦିକମାନଙ୍କ ସହ
କଥାହେବା ସମୟରେ ଏହି ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ସଂସ୍କୃତିକୁ ବିଶ୍ୱ ଉନ୍ନୟନ
ଆଜେଣ୍ଡାରେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଉନ୍ନୟନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଭାବେ ସ୍ଥାପିତ କରିବାର ଦିଗରେ ବିଶ୍ୱ ନେତୃତ୍ୱ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି।
କାଶୀରେ ଆୟୋଜିତ ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସମ୍ମିଳନୀରେ ନିଆଯାଇଥିବା ସିଦ୍ଧାନ୍ତଗୁଡିକ ଆଜି ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ
ନୀତିଗୁଡିକର ଅଂଶ ହେଉଛି।
ଶେଖାୱତ କହିଛନ୍ତି ଯେ
ଭାରତର ଜି-20 ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା
ସମୟରେ ସଂସ୍କୃତିକୁ ସତତ ଉନ୍ନୟନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପରେ ଆସୁଥିବା ନୂତନ ଡିଭେଲପମେଣ୍ଟ ଗୋଲ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ମିଳିତ
କରିବାର ପ୍ରସ୍ତାବ ରଖାଯାଇଥିଲା। ଏହି ଭାବନା ପ୍ରଥମେ ସାଉଦି ଆରବର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମୟରେ
ପ୍ରସ୍ତାବିତ ହୋଇଥିଲା ଓ ଭାରତ ତାହାକୁ ପ୍ରାୟୋଗିକ ରୂପ ଦେଇଛି।
---------------
ହିନ୍ଦୁସ୍ଥାନ ସମାଚାର / ସ୍ୱାଗତିକା